Java kurulumu veya güncellemesi sırasında karşılaşılan 1603 hatası, Windows Installer tarafından verilen genel bir "yükleme başarısız" uyarısıdır. Genellikle sistemdeki eski Java kalıntıları veya izin kısıtlamaları nedeniyle oluşur.
Sorunu çözmek için şu yöntemleri sırasıyla deneyebilirsiniz:
Sorunu çözmek için şu yöntemleri sırasıyla deneyebilirsiniz:
1. Eski Java Sürümlerini Tamamen Kaldırın
Çakışmaları önlemek için sistemdeki mevcut tüm Java sürümlerini temizlemelisiniz.- Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır kısmına gidin.
- Listedeki tüm "Java" içerikli öğeleri kaldırın.
- Eğer kaldırma işlemi sırasında da hata alıyorsanız, Java'nın kendi resmi Kaldırma Aracı'nı (Uninstall Tool) indirip kullanarak kalıntıları temizleyin.
2. Çevrimdışı (Offline) Yükleyiciyi Kullanın
Tarayıcı üzerinden yapılan otomatik yüklemeler genellikle bağlantı sorunları nedeniyle 1603 hatası verir.- Java'nın resmi sitesine gidin.
- "Windows Offline" (veya Windows Çevrimdışı) yükleme dosyasını (.exe) bilgisayarınıza indirin.
- İndirdiğiniz dosyaya sağ tıklayın ve "Yönetici Olarak Çalıştır" diyerek yüklemeyi başlatın.
3. Java İçeriğini Tarayıcıdan Devre Dışı Bırakın
Yükleme sırasında Java'nın web tarayıcısıyla etkileşime girmesi hataya yol açabilir:- Denetim Masası'ndan Java Control Panel'i açın.
- Security (Güvenlik) sekmesine gelin.
- "Enable Java content in the browser" (Java içeriğini tarayıcıda etkinleştir) seçeneğinin tikini kaldırın.
- Yüklemeyi tekrar deneyin, başarılı olursa bu tiki tekrar işaretleyebilirsiniz.
4. KB2918614 Numaralı Windows Güncellemesi
Eğer Windows 7 veya 8 kullanıyorsanız, bazı Windows güncellemeleri Java yükleyicisini engelleyebilir.- Denetim Masası > Programlar > Yüklü Güncelleştirmeleri Görüntüle yolunu izleyin.
- Arama kutusuna KB2918614 yazın.
- Eğer yüklüyse, bu güncellemeyi sağ tıklayıp kaldırın ve bilgisayarı yeniden başlatıp Java'yı tekrar yüklemeyi deneyin.
Diğer Hızlı İpuçları
- Antivirüs Yazılımını Devre Dışı Bırakın: Bazı güvenlik yazılımları Java'nın sistem klasörlerine dosya yazmasını engelleyebilir. Kurulum süresince antivirüsü duraklatın.
- Disk Alanını Kontrol Edin: Yükleme yapılacak diskte (genelde C: sürücüsü) en az 200-300 MB boş alan olduğundan emin olun.
- Sistem Dosyalarını Tarayın: Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açıp sfc /scannow komutunu çalıştırarak Windows dosya hatalarını onarın.