İş hukukuna uygun, profesyonel bir istifa dilekçesi hazırlarken en önemli nokta, ihbar sürenizi ve ayrılış tarihinizi net bir şekilde belirtmektir. Aşağıda, özel sektörde kullanabileceğiniz standart bir taslak yer almaktadır:
.......................................... MÜDÜRLÜĞÜNE / İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜNE(Şirket Adı Yazılmalı)
TARİH: .... / .... / 2026
KONU: İstifa Bildirimi Hakkında.
Şirketiniz bünyesinde .... / .... / ........ tarihinden bu yana .......................................... pozisyonunda görev yapmaktayım.
Gördüğüm lüzum üzerine (veya kariyer hedeflerim doğrultusunda / özel nedenlerle), .... / .... / 2026 tarihi itibarıyla görevimden istifa ediyorum. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilen ihbar süresine uygun olarak, son çalışma günümün .... / .... / 2026 olacağını bilgilerinize sunarım.
Çalıştığım süre boyunca bana sağladığınız imkanlar ve edindiğim deneyimler için teşekkür eder, istifamın kabulünü ve gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.
Saygılarımla,
Ad Soyad: ..........................................T.C. Kimlik No: ..........................................İmza: ..........................
.......................................... MÜDÜRLÜĞÜNE / İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜNE(Şirket Adı Yazılmalı)
TARİH: .... / .... / 2026
KONU: İstifa Bildirimi Hakkında.
Şirketiniz bünyesinde .... / .... / ........ tarihinden bu yana .......................................... pozisyonunda görev yapmaktayım.
Gördüğüm lüzum üzerine (veya kariyer hedeflerim doğrultusunda / özel nedenlerle), .... / .... / 2026 tarihi itibarıyla görevimden istifa ediyorum. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilen ihbar süresine uygun olarak, son çalışma günümün .... / .... / 2026 olacağını bilgilerinize sunarım.
Çalıştığım süre boyunca bana sağladığınız imkanlar ve edindiğim deneyimler için teşekkür eder, istifamın kabulünü ve gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.
Saygılarımla,
Ad Soyad: ..........................................T.C. Kimlik No: ..........................................İmza: ..........................
Dikkat Etmeniz Gerekenler:
- İhbar Süresi: Çalışma sürenize göre 2 ile 8 hafta arasında değişen ihbar sürenize dikkat etmelisiniz. Eğer bu süreyi beklemek istemiyorsanız, şirketin onayıyla karşılıklı anlaşma (ikale) yoluna gidebilirsiniz.
- Teslim Yöntemi: Dilekçenizi iki nüsha hazırlayıp bir kopyasını "teslim aldım" şerhiyle kendinizde saklamanız veya noter kanalıyla göndermeniz yasal haklarınız için önemlidir.
- Kıdem Tazminatı: İstifa durumunda (emeklilik veya haklı nedenler hariç) genellikle kıdem tazminatı hakkı doğmaz.