Ags ve kpss konuları aynı mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan admin 
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

admin 

Admin
Kurucu
AGS (Akademi Giriş Sınavı) ve KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) konuları büyük oranda benzerlik gösterse de kapsam ve sınav yapısı açısından önemli farklar barındırıyor. 2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında KPSS'nin (Genel Kültür - Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri) yerini alan AGS, daha rafine ve "öğretmenlik mesleğine" odaklanmış bir içerik sunuyor.
İşte iki sınav arasındaki benzerlikler ve temel farklar:

1. Ortak (Aynı) Kalan Konular

Daha önce KPSS'ye hazırlandıysanız, aşağıdaki bölümler AGS için de geçerliliğini koruyor:
  • Sözel Yetenek: Paragraf, cümlede anlam ve sözel mantık soruları (Türkçe bölümü gibi).
  • Sayısal Yetenek: Temel matematik, problemler ve tablo/grafik yorumlama.
  • Tarih: Osmanlı öncesi Türk tarihi, Osmanlı tarihi ve İnkılap tarihi.
  • Türkiye Coğrafyası: Fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya.

2. Temel Farklar ve Yeni Eklenenler

AGS, genel kamu personeli seçmek yerine "öğretmen" seçmeye odaklandığı için bazı alanlarda KPSS'den ayrılır:
ÖzellikKPSS (Eski Sistem)AGS (Yeni Sistem)
VatandaşlıkAyrı ve kapsamlı bir ders.Genellikle mevzuatın bir parçası olarak daha dar kapsamlı.
Eğitim Bilimleri80 soruluk devasa bir oturum."Eğitimin Temelleri" başlığıyla daha öz bir kapsam (Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe).
MevzuatSınırlı soru gelirdi.Çok kritik! 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 Sayılı İlköğretim Kanunu ve yeni 7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu geniş yer tutar.
Soru SayısıGK-GY 120 SoruAGS (1. Oturum) 80 Soru
ÖABT75 SoruAGS-P2 (2. Oturum) 50 Soru

3. ÖABT (Alan Bilgisi) Farkı

Eskiden KPSS kapsamında olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), artık AGS'nin ikinci oturumu (AGS-P2) olarak uygulanıyor. Soru sayısı 50'ye düşürülmüş durumda ancak soruların "senaryo bazlı" yani sınıfta karşılaşabileceğiniz durumlara yönelik (eleştirel düşünme odaklı) olma ihtimali daha yüksek.

Özetle;

Eğer elinizde KPSS kaynakları varsa; Türkçe, Matematik, Tarih ve Coğrafya için bunları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak Mevzuat ve Eğitimin Temelleri bölümleri için mutlaka güncel AGS kaynaklarına ve Milli Eğitim Akademisi'nin vurguladığı yeni kanunlara (özellikle Öğretmenlik Mesleği Kanunu) bakmanız gerekir.
Sınava hangi branştan hazırlanmayı düşünüyorsunuz? Alanınıza özel bir değişiklik olup olmadığını kontrol edebiliriz.

Son konular

Geri