Yolculuğa çıkarken, evden ayrılırken ve yolda ilerlerken emniyette olmak, kazalardan korunmak ve seyahatin hayırlı geçmesi için okunan dualar vardır. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bizzat okuduğu ve tavsiye ettiği duaları şu adımlarla uygulayabilirsiniz:
1. Evden Çıkarken Okunacak Dua (Bismillah Tevekkeltü)
Evden adımınızı atarken bu duayı okumak, hadis-i şeriflere göre insanı her türlü kötülükten korur ve ona bir melek rehberlik eder.📖 Türkçe Okunuşu:
"Bismillâhi, tevekkeltü alallâhi, lâ havle velâ kuvvete illâ billâh."
🇹🇷 Anlamı:
"Allah'ın adıyla çıkıyorum. Allah'a güvendim ve dayandım. Güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyladır."
2. Yolculuğa Başlarken Okunacak Esas Dua (Yolculuk Duası)
Araca bindiğinizde veya yol almaya başladığınızda, Kur'an-ı Kerim'deki Zuhruf Suresi ayetlerine dayanan şu duayı okumak sünnettir:📖 Türkçe Okunuşu:
"Sübhânellezî sahhara lenâ hâzâ vemâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ rabbinâ le münkalibûn."
🇹🇷 Anlamı:
"Bunu bizim hizmetimize veren Allah’ın şanı ne yücedir! Yoksa bizim buna gücümüz yetmezdi. Şüphesiz biz Rabbimize döneceğiz." (Zuhruf Suresi, 13-14. Ayetler)
3. Peygamber Efendimiz'in Geniş Yolculuk Duası
Efendimiz yola çıktığında Allah'a sığınmak için şu sözlerle de dua ederdi:📖 Türkçe Okunuşu:
"Allâhümme innâ nes'elüke fî seferinâ hâzel-birra vettakvâ ve minel-ameli mâ terdâ. Allâhümme hevvin aleynâ seferenâ hâzâ vatvi annâ bu'dehü. Allâhümme entes-sâhibü fis-seferi vel-halîfetü fil-ehli."
🇹🇷 Anlamı:
"Allah'ım! Bu yolculuğumuzda senden iyilik, takva ve razı olacağın ameller istiyoruz. Allah'ım! Bu yolculuğumuzu bize kolaylaştır ve uzağı yakın et. Allah'ım! Yolculukta arkadaşımız, geride bıraktığımız ailemizin koruyucusu sensin."
💡 Yola Çıkarken Yapılması Tavsiye Edilenler
- Ayetel Kürsi Okumak: Yola çıkmadan önce 1 veya 7 defa Ayetel Kürsi okumanın, yolcuyu dönene kadar her türlü kaza, bela ve kötü gözden koruyacağı rivayet edilir.
- Sadaka Vermek: "Sadaka belayı defeder ve ömrü uzatır" hadisinden yola çıkarak, seyahat öncesi küçük de olsa bir sadaka vermek yol emniyeti adına çok güzel bir adettir.