Windrose rıhtımı, özellikle gemi yanaşma ve liman mühendisliği projelerinde, gemilerin güvenli bir şekilde iskeleye bağlanmasını sağlayan, belirli bir açısal yapıya sahip olan veya rüzgar gülünün (windrose) verilerine göre konumlandırılan özel bir rıhtım düzenidir.
Bu tür bir rıhtımın inşası, hem karmaşık bir deniz mühendisliği süreci hem de hassas bir veri analizi gerektirir. İşte adım adım temel yapım süreci:
Bu tür bir rıhtımın inşası, hem karmaşık bir deniz mühendisliği süreci hem de hassas bir veri analizi gerektirir. İşte adım adım temel yapım süreci:
1. Veri Analizi ve Konumlandırma (Rüzgar Gülü Çalışması)
Adını aldığı rüzgar gülü (windrose) analizi, bu rıhtımın en kritik aşamasıdır.- Meteorolojik Veriler: Bölgedeki son 10-20 yılın rüzgar hızı, yönü ve sıklığı analiz edilir.
- Yön Belirleme: Rıhtım, hakim rüzgar yönüne göre öyle bir açıyla yerleştirilir ki; gemiler yanaşırken veya kalkarken rüzgarın olumsuz etkisinden minimum düzeyde etkilensin.
2. Zemin Etüdü ve Batimetri
- Deniz Tabanı Analizi: Rıhtımın inşa edileceği noktada denizin derinliği (batimetri) ölçülür.
- Sondaj: Deniz tabanının altındaki zemin yapısı (kum, kil, kaya) incelenerek uygulanacak temel tipi (kazıklı veya ağırlık tipi) belirlenir.
3. Altyapı ve Temel İnşası
Rıhtımlar genellikle iki ana yöntemle yapılır:- Kazıklı Sistemler: Çelik veya betonarme kazıklar deniz tabanına çakılır. Üzerine kirişler ve tabliye (üst döşeme) yerleştirilir. Bu sistem su geçişine izin verdiği için ekosisteme daha az zarar verir.
- Keson veya Blok Ağırlık Sistemi: Büyük beton bloklar veya içi boş beton dev yapılar (kesonlar) deniz tabanına oturtulur ve içi doldurulur.
4. Rıhtım Üst Yapısı (Tabliye)
Temel hazırlandıktan sonra üst yapının inşasına geçilir:- Donatılı Beton: Yüksek mukavemetli ve deniz suyuna dayanıklı beton dökülerek rıhtım platformu oluşturulur.
- Drenaj Sistemleri: Yüzey sularının tahliyesi için eğim ve tahliye kanalları yapılır.
5. Donatı ve Güvenlik Elemanları
Rıhtımın işlevsel hale gelmesi için şu ekipmanlar monte edilir:- Usturmaçalar (Fenders): Geminin rıhtıma çarpmasını ve zarar görmesini engelleyen esnek koruyucular.
- Babalar (Bollards): Gemilerin halatlarla bağlandığı dökme demir veya çelik elemanlar.
- Ray Sistemleri: Eğer rıhtımda konteyner vinçleri kullanılacaksa, bunlar için çelik ray yolları döşenir.
Dikkat Edilmesi Gereken Mühendislik Detayları
- Korozyon Önleme: Deniz suyu metali hızla aşındırır. Bu yüzden tüm çelik aksamlarda "katodik koruma" veya özel epoksi boyalar kullanılır.
- Dinamik Yük Hesabı: Sadece geminin ağırlığı değil, yanaşma anındaki çarpma enerjisi ve rüzgarın gemiye uyguladığı itme kuvveti de hesaplanmalıdır.