Bir otobüsü çalıştırmak, standart bir otomobile göre daha fazla güvenlik kontrolü ve farklı sistem mekanizması gerektirir. Modern otobüslerin çoğu artık tam otomatik olsa da temel mantık benzerdir.
İşte adım adım bir otobüsü çalıştırma süreci:
İşte adım adım bir otobüsü çalıştırma süreci:
1. Hazırlık ve Güvenlik Kontrolleri
Otobüsü çalıştırmadan önce mutlaka şu kontrolleri yapmalısınız:- İmdat Freni (El Freni): Çekili olduğundan emin olun. Otobüslerde imdat freni genellikle hava basıncıyla çalışır ve kolu yukarıda veya kilitli pozisyondadır.
- Vites Konumu: Şanzıman mutlaka "N" (Nötr/Boş) konumunda olmalıdır. Birçok otobüs, vites boşta değilse güvenlik gereği marş basmaz.
- Ana Şalter: Eğer araçta varsa (genellikle akü koruması için bulunur), ana şalteri "Açık" konuma getirin.
2. Elektrik Sistemini Açma (Kontak)
- Anahtarı takın ve bir kademe çevirin (veya "Start" butonuna bir kez basın).
- Gösterge Panelini İzleyin: Gösterge panelindeki ışıkların yanmasını bekleyin. Bu sırada araç kendi sistemlerini (motor beyni, ABS, hava sistemleri) kontrol eder.
- Hava Basıncı Kontrolü: Paneldeki hava saati göstergelerini kontrol edin. Eğer hava basıncı çok düşükse, motor çalıştıktan sonra bir süre vitese geçmeyecek veya imdat frenini bırakmanıza izin vermeyecektir.
3. Motoru Çalıştırma (Marş)
- Isıtma Bujisi (Dizel Araçlar için): Eğer hava soğuksa, paneldeki "yay" şeklindeki ısıtma ışığının sönmesini bekleyin.
- Marşa Basma: Anahtarı sonuna kadar çevirin veya "Start" butonuna basılı tutun. Motor çalıştığı anda anahtarı bırakın.
- Rölantide Bekleme: Motorun yağlanması ve hava tanklarının dolması için motoru en az 1-2 dakika rölantide çalıştırın. Hava basıncı normal seviyeye gelene kadar (genellikle 8-10 bar arası) beklemek fren güvenliği için şarttır.
4. Harekete Geçme
- Fren Pedalına Basın: Güvenlik için ayağınız frende olsun.
- Vitese Takın: Otomatik vitesli bir otobüsse "D" (Drive) butonuna basın. Manuel ise debriyaja basarak uygun vitese alın.
- İmdat Frenini İndirin: Hava basıncı yeterli seviyeye ulaştıysa imdat kolunu serbest bırakın.
- Çıkış: Aynaları kontrol edin, sinyalinizi verin ve yavaşça gaz pedalına basarak harekete geçin.
Önemli Güvenlik Notları
- Hava Tahliyesi: Otobüsler havalı fren sistemi kullanır. Eğer göstergedeki kırmızı uyarı ışıkları yanıyorsa veya hava basıncı düşükse, araç hareket etmez (frenler kilitli kalır). Zorlamaya çalışmayın.
- Kapı Güvenliği: Modern otobüslerin çoğunda kapılar tamamen kapanmadan araç vitese geçmez veya gaz yemez.
- Retarder/Egzoz Freni: Sürüş esnasında kullanacağınız yardımcı fren sistemlerinin (Retarder) kapalı olduğundan veya doğru ayarda olduğundan emin olun.